Založ si blog

Ako ďalej s vysokými školami

Vysokoškolské vzdelanie. Pred rokmi výsada len „vyvolených“, no teraz si vysokoškolské vzdelanie môže dovoliť každý veď na Slovensku máme 36 vysokých škôl. Po prepočte je to približne 150388 obyvateľov na jednu vysokú školu. Celkom vysoké číslo. Samozrejme nie je to čisto len počet obyvateľov v takpovediac vysokoškolskom veku ale ide len o hrubú predstavu ako to u nás máme. No aj napriek tomu je počet vysokých škôl primeraný, skôr sa treba zamýšľať nad počtom a druhmi odborov, ktoré sa na našich školách vyučujú. Na Slovensku máme prebytok právnikov, ekonómov a vysoké školy so zameraním na sociálnu prácu sú povinnou jazdou pre každého úradníka.

Štúdium na vysokej škole neponúka len zlepšenie všeobecného rozhľadu, schopnosti učiť sa alebo stať sa odborníkom v oblasti, ktorú študujeme, v prvom rade by mala vysoká škola formovať človeka, ako takého. Či už sú tieto premenné na Slovensku splnené alebo nie (vo väčšine prípadov sa dá hovoriť o úspešnosti) je stále potrebné pozerať sa na vysokoškolské vzdelanie vo väčšom meradle. Dnes už je Bc. titul na úrovni maturity, tento trend naozaj smeruje dobrým smerom avšak na druhej strane ako som vyššie písal nie je kapacitne možné aby každý obyvateľ mal vysokoškolské vzdelanie, preto stále tu bude tá pomyselná „elita“ vysokoškolsky vzdelaných ľudí a požiadavka Európskej únie o zvýšenie počtu obyvateľov s vysokoškolským titulom sa tak bude len umelo spĺňať. Tak ostáva len dúfať, že počet vysokých škôl ostane aj naďalej primeraný a študenti, ktorí zvládnu štúdium obohatia spoločnosť aj keď nebudú pracovať vo svojom vyštudovanom odbore.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1579x
Priemerná čítanosť článkov: 1579x

Autor blogu

Kategórie

Archív